Pages

Tuesday, 5 June 2012

Sesungguhnya selepas Kesusahan itu ada Kesenangan

            Seorang sahabat ana berkata, " memang susah untuk aku berubah. Ada je mulut-mulut yang melemahkan kekuatan aku untuk aku beralih arah daripada hidup dalam kemaksiatan yang mengundang kemurkaanNya menuju ke jalan yang diredhai olehNya." Alhamdulillah, ALLAH sudah memberikan hidayah kepada mereka tadi. Akan tetapi, untuk berubah bukan senang. Sedangkan hati yang yang beriman kepada ALLAH akan tetapi berdosa tetap akan dicuci dulu dengan api neraka sebelum dimasukkan ke dalam syurga, apatah lagi untuk membersihkan hati kita yang telah kotor dengan kotoran yang kita lakukan. Takpe, biar susah dahulu kerana kesenangan akan tiba selepas kesusahan. Jangan ragu-ragu kerana ALLAH sendiri yang menjajikan kesenangan selepas kesusahan itu

ALLAH SWT berfirman:


“Kerana sesungguhnya sesudah kesusahan itu ada kemudahan, Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”(Surah al-Insyirah: 5-6)

           Subhanallah tuhan yang menciptakan seluruh alam dan isi-isinya. Dalam ayat ini ALLAH mengulang dua kali janjinya. Jadi sebagai seorang muslim, yakinlah dengan kesusahan yang kita lakukan itu, ALLAH akan bersama-sama menolang kita sehingga kejayaan itu milik kita. Cuba yakin dengan ayat ini dan setiap kali ditimpa cubaan, baca ayat ini berulang-ulang kali. InsyaALLAH, kita akan semakin yakin.
          Menjadi lumrah atau fitrah manusia untuk melakukan kemaksiatan atau kejahatan, akan tetapi, ALLAH bersifat Ar-Rahman. Sentiasa mengampunkan dosa-dosa hambaNya. ALLAH tidak akan penat mengampunkan akan tetapi percayalah, manusia sendiri yang akan penat meminta ampun. Oleh itu, janganlah sesekali berputus asa. Percaya dengan janji ALLAH. Barangsiapa yang mempercayai janji ALLAH, nescaya dia tidak akan mudah berputus asa dengan setiap ujian dan cubaan yang ditimpa kepadanya.

 ALLAH WT befirman:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

Katakanlah: “Hai hamba-hamba-Ku yang malampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kalian berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya (yakni dengan taubat). Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang
(azzumar:53)

                  Bertambah untung lagi orang yang cuba untuk memperbaiki agamanya kerana ALLAH. Seolah-olah dia itu ibarat pejuang-pejuang dan srikandi-srikandi islam yang membela islam dan ingin meletakkan agamanya itu ke tempat yang benar benar layak. Sekali lagi, ALLAH SWT telah menjanjikan kebahagiaan dan kesenangan bagi mereka.

ALLAH SWT berfirman:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ


Wahai orang yang beriman, kalau kamu membela agama Allah nescaya Allah membela kamu dan meneguhkan tapak pendirian kamu.

(muhammad;7)Oleh itu, yakinlah akan janji-janjiNya. Jangan mudah berputus asa dan cuba sedaya upaya untuk berubah  agar mendapat taufiq dan berkat daripada ALLAH SWT.


Wallahualam.
1 comment:

  1. alhamdulllah syeikh ana skong sesokongnye,,,setiap kesusahan pasti ada kesenangan,,,,setiap masalah pasti akan ada jalan penyelesaian,,,setiap penyakit pasti ade penawarnye :) xkn ade ape y di cipta oleh tuhan di atas dunia ney tiada pasangannye :) syeikh...

    ReplyDelete